Ik ben Jelita, het gezicht achter Zie Zo babygebaar.

jelita jansma

Oorspronkelijk werkzaam in het (taal)onderwijs op het MBO, nu werk ik op kantoor in Espel. Samen met mijn man heb ik 3 jonge kinderen (geboren in 2015, 2017 en 2019) en sinds 2017 wonen we met veel plezier in de Noordoostpolder.

Mijn oudste zoon was bijna 2 en vond het moeilijk om te praten. Hierdoor raakte hij gefrustreerd en boos, terwijl ik merkte dat hij wél alles begreep. Ik heb toen babygebaren opgepakt en ben intensief met hem gaan gebaren. Binnen een paar dagen kreeg ik mijn eerste gebaar terug! ‘Papa’! En binnen een aantal weken veranderde hij van gefrustreerd, onbegrepen jongetje naar een tevreden dreumes die zich gehoord voelde!

Het was zó geweldig om deze verandering te zien en om dit voor hem te kunnen doen!

Ik besloot dat elke (groot)ouder, verzorgende of professional die met kinderen werkt deze gebaren ook kon toepassen. Daarom heb ik de docentenopleiding gevolgd in 2017 en sindsdien geef ik cursussen en workshops babygebaren.

Mijn dochter uit 2017 pakte gebaren al jonge leeftijd op en haar spraak kwam zo snel op gang, dat ze met 1,5 jaar geen gebaren meer nodig had om zich verstaanbaar te maken.

Met mijn zoontje van zomer 2019 ben ik momenteel volop aan het oefenen en hij heeft zijn eerste gebaar al met 5 maanden laten zien. Gewéldig was dat om te zien!

Momenteel vinden mijn kinderen gebaren zó leuk, dat (weer) driftig mee oefenen met de jongste. Samen gebaren is superleuk!